Ontwerpers

Alejandro Aravena

Bekijk de items van deze ontwerper

Alejandro Aravena (*1967) behaalde zijn architectuurdiploma aan de Universidad Católica de Chile, en richtte in 1994 Alejandro Aravena Architects op. Hij was gastprofessor aan de Harvard GSD (2000-05) en is momenteel Elemental-Copec Professor aan de UC. Hij zetelt in de jury voor de Pritzker Prize en werd benoemd tot International Fellow of the Royal Institute of British Architects.

Op zijn professionele palmares staan onderwijsgebouwen, institutionele, bedrijfs- en openbare gebouwen, musea, huizen en huisvestingsprojecten.

Hij sleepte diverse Onderscheidingen in de wacht, onder meer de Erich Schelling Architecture Medal in 2006 (Duitsland), de Zilveren Leeuw op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2008, de Avonni Innovation Award in 2009, en de Marcus Prize for Architecture in 2010.

Boeken van zijn hand zijn onder meer Los Hechos de la Arquitectura, El Lugar de la Arquitectura en Material de Arquitectura, en voorts een door Actar gepubliceerde monografie over Elemental, die in 2010 uitkomt.

Publicaties over zijn werk omvatten onder meer de monografie Alejandro Aravena, progettare e costruire, een uitgave van Electa; Kenneth Framptons vierde uitgave van Modern Architecture; a Critical History; 60 Innovators Shaping Our Creative Future van Thames & Hudson; en boeken door Phaidon en Taschen. Tijdschriften die over hem schreven zijn onder meer GA (Japan); Icon, Monocle en Architectural Review (Groot-Brittannië); Casabella, Lotus, Abitare, The Plan en Domus (Italië); Arquitectura Viva en Verb (Spanje); Detail en Arch+ (Duitsland); Mark en Volume (Nederland); Architectural Record, Dwell, Praxis en Perspecta (Verenigde Staten) en vele andere in meer dan dertig andere landen.

Tentoonstellingen over zijn werk werden gehouden aan de Harvard GSD (2004), op de Biënnale van Sao Paulo (2007), de Architectuurbiënnale van Venetië en de Triënnale van Milaan (2008), om er maar enkele te noemen.

Sinds 2006 is hij Executive Director bij ELEMENTAL S.A., een non-profitorganisatie met maatschappelijke belangen, die werkt op projecten inzake infrastructuur, vervoer, openbare ruimte en huisvesting, en die de Universidad Católica de Chile en COPEC (Chilean Oil Company) als partners heeft.

        www.toolzforinterior.nl

 

Alejandro Aravena
terug