Ontwerpers

Achille Castiglioni

Bekijk de items van deze ontwerper

Achille Castiglioni geboren in 1918 in Milaan, studeerde er architectuur aan de technische universiteit. Samen met zijn broer Livio Castiglionizette hij in 1944 zijn eigen ontwerpbureau op.
In 1969 werd Achille Castiglioni aangesteld door het ministerie van onderwijs als leraar: " Artistiek design voor de industrie". In 1980 werd hij in Milan " professor industrieel design" en dit tot 1993. 
Castiglioni werd pionier op het gebied van de industriële vormgeving. Hij behoorde tot de " avant garde" van ontwerpers die Italiaans design wereldberoemd maakten. Zijn werk werd opgenomen in de collecties van vele museum. Een voorbeeld is het musea MoMA (New York). Castiglioni stalde er 14 kunstwerken uit. Andere werken zijn zichtbaar in: Victoria and Albert Museum (Londen), Kunstgewerbe Museum (Zurich), Staatliches Museum fur Angewandte Kunst (Munich), Museo del Design (Prato), Umeleckoprumyslove Prague Museum , Israel Museum (Jerusalem), The Denver Art Museum , Vitra Design Museum (Weil am Rhein), Angewandte Kunst Museum (Hamburg en Cologne).
Castiglioni maakte eigenzinnige werken met licht, zijn grootste succes was "Mezzadro" . Het kunstwerk ontworpen in de jaren 50 was voorzien van een metalen tractorzitje. Gelijkwaardige producten waren bijvoorbeeld de Toio lamp en de Sella stoel. Voor de Toio lamp werd Castiglioni geinspireerd door een vespa koplamp (brommer). De Shella stoel bestond uit een fietszadel. Castiglioni kreeg nog vele nationale en internationale onderscheidingen. In 2002 overleed Castiglioni op 84-jarige leeftijd in Milan.

        www.toolzforinterior.nl

 

Achille Castiglioni
terug