Ontwerpers

Harry Bertoia

Bekijk de items van deze ontwerper

Harry Bertoia is geboren in 1915 in Italië en arriveerde op 15-jarige leeftijd in Amerika.

Hij studeerde aan de Cranbrook Academy of Art van Bloomfield Hills in Michigan. Een academie die zich sterk onderscheidt door de nauwe en actieve samenwerking tussen leraren en leerlingen.

Aan het eind van zijn studie is hij er schilderleraar geworden en onderwees, net zoals Charles Eames, het werken met metaal.

In het huis van de directeur van deze Academie, Eliel Saarinen, leerde hij voor het eerst Florence Knoll kennen. Vervolgens heeft hij enkele jaren voor Charles Eames in Californie gewerkt, als meubelontwerper.

In 1950 richtten Hans en Florence Knoll, in de buurt van East Greenville - Pennsylvania, een atelier op voor Harry Bertoia. Ze gaven hem de creatieve vrijheid om zijn artistieke concepten uit te werken  zonder de belemmering van een strikt ontwerpprogramma. Zijn opdracht was zeer open, herinnert Florence Knoll zich.

Bertoia werkte met zijn eigen handen, probeerde variaties uit en was nooit tevreden. Als ik ergens mee bezig ben, dan zie ik verbanden, zei hij. Ik zie ze overal. Uitgaande van beeldhouwwerken uit de klassieke oudheid creëerde hij een ensemble van stoelen met zittingen die bestaan uit metaaldraad. De stoelen zijn eigenlijk van lucht gemaakt, zoals de beelden. De ruimte gaat er doorheen.

Tijdens dit artistiek proces ontstonden verschillende stoel functies: dineren, zitten of lezen, elk functie met zijn eigen natuurlijke vorm. Deze ideeën werden door de technici van Knoll vertaald in productietekeningen. 

In 1952 werden zijn stoelen door Knoll gepresenteerd en kenden onmiddellijk een ongekend succes.  Vervolgens heeft Bertoia zich opnieuw toegelegd op de vrije creatie. Tot aan zijn dood in 1978 heeft hij beelden uit metaaldraad ontworpen o.a. de bekende zingende beelden die een geluid produceren bij aanraking.

De Bertoia Collectie, de enige design producten van de artiest, worden nog steeds succesvol geproduceerd en verkocht. Niets van het fascinerende karakter van de stoelen is verloren gegaan.

De Bertoia collectie reflecteert de verbondenheid van KnollStudio met tijdloos, duurzaam design en zet de Knoll erfenis, waarbij meubilair wordt geproduceerd volgens de veeleisende normen van de ontwerper, voort en bevestigt ons geloof in de kracht en het nut van modern design.

        www.toolzforinterior.nl

     

Harry Bertoia
terug