Ontwerpers

Ludwig Mies van der Rohe

Bekijk de items van deze ontwerper

Knoll Ludwig Mies van der RoheKnoll Ludwig Mies vaLudwig Mies van der Rohe is geboren in 1886 in Aken Duitsland. Zijn vader was steenhouwer.

Zijn carriere begon hij bij zijn vader in het bedrijf en bij een stucadoorsbedrijf. Daarna is hij naar Berlijn verhuisd om meubel ontwerper te worden bij Bruno Paul en Peter Behrens.

Vervolgens heeft hij zijn eigen bedrijf opgericht. Hij ontwikkelde visuele projecten van wolkenkrabbers bestaande uit glas en metaal die hij later, met name in Chicago, heeft gerealiseerd.

Met het ontwerp en de realisatie van het Duitse paviljoen voor de wereld expo in Barcelona in 1929 heeft hij een stroming gecreëerd waarbij de constructie van het gebouw en het meubilair in elkaar overlopen en een eenheid vormen. Hiermee is het modernisme ontstaan.

Het paviljoen fungeerde als rustruimte tijdens de opening van de Wereld Expo voor koning Alfonso XIII en koningin Euginie Victoria van Spanje.

De Barcelona fauteuils, heeft Mies van der Rohe ontworpen voor deze ruimte. De twee exemplaren, waren bedoelt voor het koningspaar.

Deze eerste stoelen waren bekleed met wit leder van jonge geitjes. Het X-vormige onderstel refereert aan de antieke vouwstoel, in de oudheid een statussymboo.

Toch was de Barcelona-stoel in 1929 baanbrekend modern en is hij opgehemeld als het beste rationele en functionele ontwerp uit die tijd. Meer dan zeventig jaar na datum mag nog altijd gezegd worden dat het sierlijk gebogen verchroomd staal nog altijd luxueus oogt, de stoel een wereldse elegantie uitstraalt, aanspreekt door zijn zwierige aristocratische allure en vooral veel te duur is om aan moderne democratische bauhaus-idealen te voldoen.

De eerste in Duitsland geproduceerde manuele versies van de Barcelona-stoel waren uiterst arbeidsintensief en vereisten zeer ingewikkelde lastechnieken en lange polierbehandelingen.

Toen Mies zich in 1938 vestigde in de VS maakte hij kennis met Florence Schust – (de vrouw van Hans Knoll) die vanaf 1947 op aanwijzingen van Mies de eerste Barcelona’s produceerde en commercialiseerde in 1948 onder de naam MR-90.

Elk meubelstuk uit de Mies van der Rohe collectie wordt vandaag de dag nog geproduceerd volgens zijn richtlijnen.

Zoals in zijn architectuur gebruikte hij de door hem geprefereerde materialen glas en metaal volgens het principe: “God zit in de details” en “Less is more”. De tijdloze schoonheid zit in het perfecte evenwicht tussen proportie, functie en beheerste nauwkeurigheid. Hij staat in de geschiedenis bekend als de laatste directeur van het Bauhaus (1930-1933) en als toonaangevend boegbeeld van het modernisme in de architectuur. Overleden in 1969 in Chicago.


Ludwig Mies van der Rohe
terug